18 jan

In beweging of op de rem?

Vanuit het oogpunt we moeten vooruit, we moeten resultaat behalen, we willen groeien, we moeten door door door… vergeten organisaties vaak dat afremmen of vertragen belangrijk is om vooruit te geraken.

Onderweg kom je ook verkeerslichten tegen, bochten, obstakels, .. die je verplichten om op de rem te gaan staan. Stel dat je in een haarspeldbocht dezelfde snelheid zou aanhouden, dan vlieg je er ook uit. Tenzij je echt héél goed kan rijden, is dit voor de gemiddelde bestuurder een uitdaging.   Dit is ook zo voor groei.

In persoonlijke ontwikkeling kom je onderweg ook obstakels tegen, deze zijn noodzakelijk om groei te kunnen realiseren.   En zijn we nu niet allemaal individuen in een organisatie?

Neem nu als voorbeeld een proces van mezelf als persoon, een eigen thema: “zichtbaar worden”.

Ik ben in mijn ogen klein, 1m64, ik zie mezelf ook nog steeds als een klein meisje dat op een grote speelplaats staat en niet gezien wordt.

In de ogen van anderen ben ik een volwassen vrouw van 45 jaar die er staat als ze er moet staan, die zichtbaar is en weet welke waarde ze kan toevoegen.

Dus mijn interne referentie klopt niet met de externe referentie.

Om te realiseren dat ik zichtbaar kan worden, vanuit mijn interne referentie, zijn er een aantal stappen die ik niet mag overslaan, ik moet dus gaan vertragen en gaan exploreren om een duurzame verandering te installeren.

Ik moet eerst onderzoeken (eventueel met een externe persoon) welke overtuigingen me klein houden.
Als dat helder is, moet ik gaan onderzoeken welke van deze patronen me nu nog dienen en wat ik het beste niet meer inzet.

Wanneer dat in kaart gebracht is moet ik op zoek gaan naar hoe ik ervoor kan zorgen dat ik een duurzame verandering teweeg kan brengen. 
Wat ik zeker niet moet doen is mezelf gaan heruitvinden en opnieuw proberen te programmeren. Dit is voor organisaties ook zo.

Wat dan wel?

Zijn er interne/externe factoren die van belang zijn? Wie of wat heeft er nadeel/voordeel bij? Heb ik anderen nodig? Wat mag blijven en wat zou best veranderen? Welke middelen moet ik inzetten, welke processen zijn al aanwezig en welke moet ik toevoegen of overboord gooien? Neem ik voldoende ownership, persoonlijk leiderschap? Zijn alle vaardigheden, competenties aanwezig? Is er voldoende motivatie?
Enz..

Er is dus eerst wat reflectie, tijd, onderzoek nodig om van A naar B te gaan.  
Door die ontzettend belangrijke tijd te nemen ga je met een heldere blik naar je doel, door de ruis weg te nemen investeer je misschien wat tijd in het onderzoek, maar win je deze terug op de lange termijn.

Dus niet in beweging óf op de rem, maar afremmen om in beweging te blijven.

#motivatie #organisatieontwikkeling #leiderschap #leiderschapsontwikkeling #changemanagment #duurzaam #persoonlijkegroei #opderem

Leave A Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden.