29 apr

Soft of Hard HR?

Soft HR en Hard HR verwijzen naar twee verschillende benaderingen van Human Resource Management die een organisatie kan hanteren.

Soft HR en Hard HR hebben verschillende aandachtspunten en prioriteiten bij het aansturen van werknemers.

Soft HR

Soft HR richt zich op het begeleiden van werknemers op een manier die prioriteit geeft aan ontwikkeling, werknemerstevredenheid, en werknemersbetrokkenheid.

Deze aanpak benadrukt het belang van het ontwikkelen van een positieve relatie tussen management en werknemers en het koesteren van een ondersteunende werkomgeving.

In Soft HR worden werknemers gezien als de belangrijkste activa van de organisatie en de primaire verantwoordelijkheid van de HR afdeling is ervoor te zorgen dat werknemers tevreden, gemotiveerd, en betrokken zijn. Soft HR praktijken omvatten regelmatige werknemersopleidingen en ontwikkelingsprogramma’s, frequente communicatie met werknemers, en regelmatige feedback over werknemersprestaties.

Hard HR

Anderzijds richt Hard HR zich op het managen van werknemers op een manier die prioriteit geeft aan efficiëntie, productiviteit en resultaat.

Deze aanpak benadrukt het belang van het creëren van systemen en processen die kunnen worden gemeten en geoptimaliseerd om de doelstellingen van de organisatie te bereiken.

In harde HR worden werknemers gezien als middelen (al prefereer ik liever het woord bronnen te gebruiken, mensen zijn geen middelen) die moeten worden gemanaged om de doelstellingen van de organisatie te bereiken en de primaire verantwoordelijkheid van de HR afdeling is ervoor te zorgen dat de organisatie over het juiste aantal werknemers met de juiste vaardigheden beschikt om haar doelstellingen te bereiken.

Harde HR praktijken omvatten het vaststellen van prestatiecijfers voor werknemers, het creëren van systemen om de productiviteit van werknemers te meten en te volgen, en het implementeren van strategieën om de arbeidskosten te beheersen.

Kortom, Soft HR is gericht op de ontwikkeling en betrokkenheid van werknemers, terwijl harde HR gericht is op efficiëntie en productiviteit. Een organisatie kan kiezen voor één benadering of een combinatie van beide, afhankelijk van haar prioriteiten en doelstellingen.

Nood aan ondersteuning in softe en/of harde HR?

Contacteer Savoir: hello@savoirbv.be of 0474/78.69.06 en we bekijken samen welke vorm(en) voor jouw bedrijf interessant kunnen zijn.

Leave A Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden.