11 mei

‘De urgentie van burn-out preventie’

“De urgentie van burn-out-preventie”

By Wendy Stippelmans, Savoir BV

Wendy Stippelmans (Savoir BV) heeft als HR Consultant & organisatiecoach bij KMO’s een bijzonder oog voor het mentale welbevinden en een positieve ‘vibe’. Persoonlijk houdt ze van een humoristisch getinte vleugelslag op de werkvloer. Toch komt Wendy regelmatig terecht op de stoel van wie langdurig thuis is omwille van burn-out. Hierdoor ging ze met bijzondere aandacht beide kanten van het burn-out-verhaal beluisteren. Want ook voor de organisatie zelf is het missen van een waardevolle werknemer een bijzonder bittere pil die, mits de juiste ondersteuning, vermeden zou kunnen worden.

Recordaantal burn-outs

Steeds vaker blijkt het voor sommige werknemers onmogelijk om alle ballen in de lucht te houden. Het takenpakket is uitermate divers, het aantal meetings talrijk en onnodige ‘paperassen’ roepen frustraties op. Herkenbaar, toch? De hoeveelheid prikkels die we in deze jachtige maatschappij dagelijks te verwerken krijgen, is dan ook ronduit angstaanjagend. Niet alleen de mailbox, maar ook ons brein stroomt over. Daar waar de vorige generaties voldoende rust en verwerkingstijd konden inbouwen in hun routine, wordt vandaag de veerkrachtigheid tot het maximale op de proef gesteld. Er wordt gepusht en getrokken tot de ‘rek’ er helemaal uit is en de veer uiteindelijk knapt. Dat is ongelofelijk jammer, want met de gepaste ondersteuning kan dit wel degelijk voorkomen worden.

Savoir als expert

In 2013 heeft Wendy zelf vanuit de kern moeten voelen wat nodig is om na burn-out weer in een positieve flow te komen. Als systemisch coach bezit ze ook een uitgebreid arsenaal aan praktische HR-tools en biedt ze vraaggerichte ondersteuning op maat. De expertise van Savoir start al bij het recruteren en aanwerven van de meest passende profielen voor het bedrijf in kwestie. Samen wordt er een preventiebeleid uitgewerkt dat ‘welzijn’ centraal stelt. In het bijzonder bij langdurige afwezigheid, maakt Savoir er prioriteit van om de onderneming op korte én lange termijn zo efficiënt mogelijk te ‘ont-zorgen’. Concreet betekent dit dat Wendy zélf de lege stoel tijdelijk inneemt of instaat voor het vinden van de geschikte crisisvervanging. Daarna onderzoeken we de context die van deze functie een stressmagneet gemaakt heeft. Hiervoor worden de functieomschrijvingen samen onder de loep genomen. Savoir onderzoekt wat de afwezige werknemer zo kwetsbaar gemaakt heeft en hoe het zo ver is kunnen komen. Door het benadrukken van de competenties en de talenten van de werknemer wordt er op een aanmoedigende manier gewerkt aan een re- of herintegratieverhaal. Zo reikt de coaching van Savoir dus hélemaal tot aan het positief afronden van dit proces en kan de herstelde of hernieuwde organisatiestructuur weer op een gezonde manier renderen.

Welbevinden

Een grote misvatting is dat burn-out enkel zou voortvloeien vanuit een te groot aantal gepresteerde werkuren. En hoewel elk verhaal anders is, blijkt toch dat burn-out steeds vaker ontspruit vanuit een fundamenteel gevoel van ‘zich niet begrepen voelen’, ‘te weinig waardering krijgen’ of het zich ‘emotioneel onveilig’ voelen door bijvoorbeeld een conflict. Zo branden werknemers zichzélf op met hun uitermate giftige gedachtestroom. Eentje die vaak onnodig veroorzaakt wordt door onuitgesproken gevoelens van wanbevinden. Een open communicatie met de juiste moderator kan hierin de juiste sleutel zijn. 

Profiling als preventie

Sommige persoonlijkheidstypes zijn hierin kwetsbaarder dan anderen. Wie een groot gevoel van verantwoordelijkheid draagt, altijd goed presteert, steevast elke deadline respecteert en soms zelfs méér doet dan gevraagd, is doorgaans de ideale werknemer. Hij/zij lijkt het allemaal prima voor mekaar lijkt te hebben, biedt weinig weerstand, lijkt geen ondersteuning of aanmoediging nodig te hebben en geeft grenzeloos veel. Tot het plots hélemaal op is. Het bewust leren oog hebben voor de ‘ja-zegger’, ‘de pleaser’ of ‘de perfectionist’ in je onderneming, kan dus op zich al een wereld van verschil betekenen. Het gepaste vangnet voorzien door een externe expert onder de arm te nemen, biedt dan de gepaste ondersteuning in het neerzetten van een werkomgeving waarin alle persoonlijkheidstypes mogen floreren.

De juiste match

Het is al van bij de sollicitaties van essentieel belang om erover te waken dat de waarden en normen afgestemd worden op de missie en visie van de onderneming en in het ideale geval zelfs een ‘perfect match’ zijn. Wanneer het functieprofiel niet correct werd opgesteld of ingevuld, is het verantwoord laten afvloeien van de werknemer naar een functie die beter bij de kwaliteiten en talenten aanleunt vaak de meest aangewezen optie. Na een verzoenend gesprek, ervaren beide partijen doorgaans een gevoel van énorme opluchting en kan er weer met een positieve noot, fluitend naar het werk gegaan worden.

Balans creëren

Het vinden van de juiste balans tussen maximaal presteren en de relatie tussen werkgever en werknemer niet beschadigen, is een bijzonder complexe evenwichtsoefening. Het scherpe oog en de brede blik van een extern expert, is hierin zéker geen overbodige luxe. Sterker nog: Het durven herbekijken van je bedrijfsstructuur getuigt van krachtig, zelfbewust en bijzonder moedig leiderschap. Je krijgt immers niet meer sap uit de citroen door er harder in te knijpen. Wél door ervoor te zorgen dat de boom in vruchtbare aarde groeit en dat het allerliefst op de plaats waar hij de juiste hoeveelheid zonlicht krijgt.

Tekst: Jill Michielsen, woordvlinder.com

Leave A Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden.